top of page
Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Over hard werken en vakantie...

Een breed verspreid misverstand is, dat je door (te) hard te werken opgebrand kunt raken. Laat ik je uit die droom helpen; je krijgt geen burn-out door te veel uren op een dag actief te zijn of door te weinig slaap en rustmomenten. Je raakt opgebrand, als je niet doet wat je wilt doen. Of als je doet, wat je niet wilt doen. Of als je niet krijgt wat je wilt. Of als je juist krijgt wat je niet wilt. Een burn-out ontstaat door het ontbreken van iets belangrijks. Nee, ik bedoel nu niet die nieuwe sportauto die al jaren op je verlanglijstje staat. Het gaat hier om het ontbreken van een immaterieel hartsverlangen. Om een mentaal onvervulde behoefte. Problemen ontstaan als je niet doet wat je wilt doen. Of niet krijgt wat je wilt krijgen.

Ik ken mensen, die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de weer zijn. Iedere dag opnieuw. Jaar in, jaar uit. Zij zijn ook wel eens oververmoeid en merken best wel eens, dat het tijd wordt om even wat gas terug te nemen. Maar ze raken niet opgebrand: zij doen wat ze leuk vinden en vervullen hun behoeften. Kort door de bocht: als je je passies volgt, krijg je geen burn-out.


Ik heb mensen in mijn praktijk gehad, die geen baan hadden. Waar alles, maar dan ook alles, voor geregeld was. Hun fysieke en geestelijke belasting lag ver binnen hun persoonlijke grenzen en toch kregen ze een burn-out. In hun leven ontbrak iets. Aan bepaalde kernwaarden werd niet voldaan.


Natuurlijk begrijp ik, dat als je een burn-out hebt, je fysiek en mentaal moet herstellen. Daar gaan we het later nog wel eens over hebben. Maar als je nog niet tegen die muur bent opgelopen en wel in het oranje gebied bent aangekomen, kun je het proces nog keren. Met de juiste skill-set kun je in korte tijd weer terug naar de groene zone. Als je stopt met je passies te onderdrukken of niet serieus te nemen, zet je al een belangrijke eerste stap.

Overigens gaat een vakantie een dreigende burn-out niet voorkomen. Het helpt absoluut als je bent uitgerust, om beter bestand te zijn tegen alles wat er van je gevraagd wordt. Maar als je kernwaarden niet vervuld worden en je blijft iets belangrijks missen, zul je vroeg of laat tegen een muur aan botsen. Of je nu genoeg pauzes neemt of niet. Al ga je vier keer per jaar op vakantie.Alle geestelijke en lichamelijke signalen die je ervaart als op weg bent naar een burn-out, zijn een “call to action”. Je lichaam maakt je duidelijk, dat er iets mis is. Dat je iets mist. Als je deze signalen negeert, gaat het daadwerkelijk fout. Met alle gevolgen van dien.

Weet jij wat je hartsverlangen is? Volg jij je passies? Of zit je in de gele of zelfs al de oranje zone? Beschik je dan over de skills om het tij te keren? Misschien iets om deze vakantie over na te denken!

Comments


bottom of page