top of page
26731432_209623186277052_219922975471132

6 Signalen dat je een (dreigende) burn out hebt

Allereerst ben ik ontzettend blij, dat jij het initiatief hebt genomen om dit mini e-book te downloaden, waarin ik 6 belangrijke signalen ga bespreken die aan een burn out vooraf kunnen gaan. Voordat ik je hier alles over ga vertellen, wil ik me eerst even heel kort aan je voorstellen. Ik ben Jeannet van den Berg en ik help vrouwelijke professionals met een (dreigende) burn out of depressie binnen 90 dagen naar mentale vitaliteit. Binnen 90 dagen? Je leest het goed.

Na mijn studie aan Nyenrode ben ik 22 jaar werkzaam geweest als controller en business consultant en ik weet hoe stressvol het kan zijn om een veeleisende baan te hebben en ook thuis de ballen in de lucht te moeten houden.

Ook ik kwam in een burn out terecht, al waren de deskundigen het er niet helemaal over eens of het niet (ook) een depressie was.

Voor mij was het een call to action. Een reis in mijzelf naar de oorzaak. Ik leerde, dat een burn out niet komt door te veel of te hard werken en te weinig rustpauzes nemen of op vakantie gaan. Ik ontdekte, dat je een burn out krijgt als je doet wat je niet wilt doen. Of niet doet wat je wilt. Of (op emotioneel gebied) niet krijgt wat je wilt krijgen.

Als je het onderliggende probleem of de onderliggende emotie oplost, stroomt de energie weer en kun je weer gaan leven. Ik was daarop geen uitzondering. Al het wel lang voordat ik tot de kern kwam. Omdat ik niet wist dat het niets te maken had met rustschema's en opbouwen van activiteiten en belastbaarheid, maar ik het antwoord in mezelf moest zoeken.

Maar laten we aan de slag gaan. Je hebt last van stress klachten en je wilt meer weten over de signalen die horen bij een (dreigende) burn out. Dit lijstje is niet volledig, maar ik noem wel de voornaamste klachten. 

Symptoom 1: Vermoeidheid en gebrek aan energie

Een van de belangrijkste symptomen van een burn out is moe zijn en geen energie hebben om iets te doen. Je bent lusteloos en ploft ’s avonds uitgeput neer op de bank. Je wordt ’s morgens niet meer fris en energiek wakker. Je vraagt je regelmatig af, hoe je de dag door moet komen. De weekenden staan niet meer in het teken van leuke dingen doen, maar van bijkomen en bijslapen. Je kunt niet meer genieten, hoe graag je dat ook zou willen. Werkelijk alles is je te veel.

Symptoom 2: Onverschilligheid en cynisme

Eerst ben je te veel betrokken bij je werk of sociale contacten. Maar zodra je reserves uitgeput raken, begin je onbewust afstand te nemen. Je bent minder betrokken bij je werk en bij je collega’s. Je stelt je afstandelijk op en hebt eigenlijk geen echte interesse meer in je werk. Je wordt cynisch, omdat je gefrustreerd raakt. Cynisme is een strategie om probleemsituaties het hoofd te bieden. Bespeur jij cynisme bij jezelf of hoor je van anderen dat je cynisch geworden bent? Pas dan op; cynisme is een belangrijke voorspeller van een burn out!

Symptoom 3: piekeren, besluiteloos en onzeker

Ook piekeren is een signaal, dat je tegen een burn out aan zit. Je maalt de hele dag over je werk. Over de targets die je niet gaat halen of over dat rapport dat je nog steeds niet af hebt. Je wordt onzeker je functioneren en hebt moeite met het nemen van beslissingen, omdat je de gevolgen niet meer kunt overzien. Je geheugen laat je in de steek en dat maakt, dat je nog meer gaat twijfelen aan jezelf.

Symptoom 4: Verminderde weerstand en lichamelijke conditie

Je hebt niet alleen spierpijn en zware benen, een wattenhoofd en pijn in je schouders, maar pikt ook nog alle voorbijvliegende virusjes op. Een verkoudheidje. Een buikgriepje. Vaker hoofdpijn of zelfs haaruitval. Er zullen steeds meer klachten bijkomen, totdat je luistert naar de signalen van je lichaam. Het oplossen van deze klachten lukt alleen, als je je situatie serieus neemt. Er moet echt iets gebeuren!

Symptoom 5: snel geirriteerd en (over)gevoelig

Schiet jij vaker uit je slof? Krijg je van je omgeving te horen dat je sneller geirriteerd bent? Dat kan een teken zijn, dat je lichaam de continue aanmaak van de cortisol niet aankan. Je bent prikkelbaar en hebt een kort lontje. Waar je normaal geen problemen had met de radio op kantoor, kun je het geluid niet meer verdragen. Ook andere prikkels komen te hard bij je binnen. Vaak merkt je omgeving eerder dan jij dat er iets mis is. Neem het serieus als je naasten of je collega’s opmerken, dat je sneller geirriteerd bent. Of als je zelf voelt, dat je minder prikkels kunt verdragen.

Symptoom 6: Emotionele instabiliteit en paniek

Je omgeving is verbaasd, want je was altijd zo’n stabiele persoonlijkheid. De rots in de branding, die altijd en in iedere situatie kalm bleef en een oplossing kon bedenken. Ineens zitten de tranen hoog en heb je last van stemmingswisselingen. Je hebt soms geen idee, waar je emoties vandaan komen. Je reageert alsof je je zelf niet bent. Misschien heb je het wel eens benauwd en ervaar je paniekgevoelens. Dat is echt een signaal, dat je te ver bent gegaan en een pas op de plaats moet maken.

Heb je last van een of meerdere punten? Wees gerust, er is iets aan te doen!

Er is altijd licht aan het einde van de tunnel. Ook als je bijna een burn out hebt en zelfs als je al maanden thuis zit. Ook als je denkt, dat het nooit meer goed komt en je nooit meer kunt genieten van het leven. Ik was ooit, waar jij nu bent. Ik weet als geen ander hoe jij je voelt. De uitzichtloosheid en het gevoel van onvermogen. De angst, dat het nooit meer goed komt of dat je nooit meer goed kunt functioneren zowel thuis als op het werk. En dat is een afschuwelijk gevoel: ik weet het nog als de dag van gisteren.

Maar er is echt een leven na een burn out. En vaak, heel vaak, nog mooier en fijner dan daarvoor.

Het is mij gelukt en jou lukt het ook! Dat denk ik niet, dat weet ik zeker!

Kijk maar eens naar de reacties van een aantal van mijn clienten die het 90 dagen programma hebben gevolgd:

"Nadat ik bij verschillende professionals onder behandeling ben geweest, kwam ik bij Jeannet terecht. Vanaf de eerste dag waren de technieken die zij toepast bijzonder effectief. Ze hielp mij bepaalde patronen te doorbreken, waar andere professionals niet toe in staat geweest zijn"

“Ik ben zelfverzekerd geworden en kan inmiddels omgaan met stress. Ik heb beslissingen genomen, die ik zonder haar coaching vrijwel zeker nooit had gemaakt" (Maarten)

"Ik was aanvankelijk sceptisch om me te laten coachen door Jeannet omdat ik na jaren van therapie in het reguliere circuit me niet kon voorstellen dat de door haar gebruikte technieken mij van mijn depressie zouden af helpen. Ik bleek me behoorlijk vergist te hebben"

Het heeft bij mij wel heel wat langer geduurd dan 3 maanden omdat ik gewoonweg niet wist welke weg ik moest bewandelen. Wist ik toen maar wat ik nu weet; dan had deze zwarte periode in mijn leven niet zolang hoeven duren. Dat wens ik niemand toe en daarom is dit mijn missie geworden; vrouwen zo snel mogelijk uit hun burn out of depressie helpen te komen.

Wil je echt afrekenen met je (dreigende) burn out? Stuur me dan nu een berichtje. Of bel me, gewoon nu. Pak die telefoon en zet de eerste stap. Dan gaan we kijken of we samen de weg naar jouw mentale vitaliteit kunnen gaan bewandelen. Je hoeft het niet alleen te doen!

Er is altijd hoop. Ook voor jou is een stressvrij en plezierig leven binnen handbereik. Je kunt echt zelf je koers bepalen zonder een speelbal van je omgeving of je omstandigheden te zijn. Ervaringen en trauma's uit het verleden hoeven niet meer van invloed te zijn op je heden op je toekomst. Als je de juiste stappen zet kun je loskomen van angsten, stress, depressie of burn out. Binnen 90 dagen heb je zelf weer de regie in handen. Dan ga je weer leven, in plaats van overleven. Heb je weer zin in je werk en geniet je weer van je relatie en je gezin!

Dat gun ik je!

Ik wens je een gelukkig en stressvrij leven!

Liefs,

Jeannet

avalogo.jpg
MaartjeMaakt-FB-Jeannet-def.jpg

Albert Einstein

"The world we have created is a product of our thinking; it cannot be changed without changing of our thinking"

Ava Coaching Laageinde 12 Geldermalsen i
  • linkedin
  • facebook
bottom of page